fbpx

Saya Menyesal Kerana Dah Bazirkan 17 Tahun Hidup Dengan “Benda” Yang Merosakkan Diri dan Keluarga Saya

Nama saya Fadtan dan saya merupakan seorang suami dan ayah kepada 3 orang anak. Isteri saya selalu bising-bising sebab saya sukar nak hentikan tabiat buruk saya.

Penat dia suruh saya berhenti atau cuba kurangkan daripada 2 kotak ke sekotak sehari. Lama kelamaan, saya menghadapi masalah kesihatan, kadang-kadang tercungap-cungap, bacaan gula pun tinggi.

Saya masih degil, tidak mahu berhenti dan terus menerus buat tabiat lama walaupun saya tahu ianya berbahaya kepada saya. Tapi semuanya berubah selepas anak saya lahir. Kehidupan sebagai seorang ayah mengajar saya untuk menjadi seorang yang bertanggungjawab kepada keluarga.

Saya mula terfikir untuk melakukan sesuatu dan cuba untuk menghentikan tabiat saya ini. Sehinggalah pada suatu hari, anak saya beritahu cikgu di sekolah pesan tentang bahaya merokok.

Walaupun dah banyak dengar nasihat tentang perkara ini, tapi saya tak pernah ambil peduli. Rupa-rupanya apa yang anak saya cakap tu terus membuatkan saya 'tersedar' tentang keburukan tabiat saya.

Saya tahu saya enjoy buat benda tu tapi sebenarnya kesannya LEBIH TERUK kepada anak-anak saya berbanding saya. Jadi saya pun mencari jalan penyelesaian untuk menghentikan tabiat selama 17 tahun yang telah merugikan kesihatan dan kewangan saya ini.

Sudah 8 Bulan Saya Berhenti Dan Saya Rasa Sangat Bersyukur

Sebenarnya, tabiat saya ni memang warisan keluarga.

Ayah saya pun buat...

Adik beradik pun terjebak sama...

Saya pun ikut daripada saya kecil sampai besar.

Bayangkan selama 17 tahun, saya terperangkap dengan tabiat ini dan ianya telah membelenggu hidup saya.

Sampai isteri pun susah hati. Dulu masa mula-mula kenal dengan dia, dia tak dapat menerima saya tapi alhamdulillah dia terima saya seadanya. Saya patut ucapkan terima kasih kepada isteri saya kerana sayangkan saya. Saya juga patut bersyukur kerana dengan adanya anak-anak, barulah saya mula terdetik di hati nak berhenti. Sebab saya tak mahu mereka jadi seperti saya.

Saya telah diperkenalkan dengan satu program konsultansi berhenti merokok seawal 30 hari. Pada mulanya saya tak yakin nak sertai sebab saya tak nampak peluang untuk saya berubah.

Kawan saya cuba menyakinkan saya untuk menyertai program ini. Dia kata program ini agak unik sebab kaedahnya hanya fokus untuk ‘membetulkan’ 2 faktor utama:

1) Fisiologi
Di antara punca utama kenapa ramai orang sukar berhenti adalah sebab kandungan nikotin. Oleh sebab itu, ramai yang mencuba produk seperti patch, gum dan inhaler untuk berhenti.

Namun, tidak ramai yang berjaya dengan kaedah ini dan hampir 80% kembali merokok.

Ianya masih belum membetulkan satu lagi faktor iaitu:

2) Tingkah Laku
Menurut kajian pakar, orang sukar berhenti kerana mereka sudah terbiasa dengan tabiat ini ketika masuk tandas, buat kerja atau melepak dengan kawan-kawan.

Pendek kata, mereka perlu ada benda nak ‘hembus’ walaupun mereka sedang cuba produk alternatif.

Sekiranya tingkah laku mereka dapat disesuaikan dengan program atau konsultansi yang dapat membantu mereka berhenti merokok, maka peluang untuk berhenti secara kekal amat cerah.

Selepas beberapa hari, saya nampak ada perubahan positif. Saya dapat rasakan jumlah kotak semakin berkurang… keinginan merokok semakin menurun...dan kesihatan bertambah baik!

Program ini lain daripada yang lain kerana:

Isikan nama, emel dan no telefon utk kami hubungi anda segera.

Saya harap kita terus mencuba mencari sesuatu yang lebih baik.

Walaupun 8 bulan saya dapat berhenti ini tak boleh dibandingkan dengan tempoh 17 tahun bergelumang dengan tabiat lama ni, ianya memberikan kenikmatan kepada hidup saya.

Saya berdoa supaya saya boleh terus istiqamah dalam meneruskan cabaran ini. Saya juga berdoa anda juga mengambil langkah positif untuk mengubah tahap kesihatan anda.

Klik link di bawah untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program ini.

Isikan nama, emel dan no telefon utk kami hubungi anda segera.